Den privilegerte planeten

The Privileged Planet er en ID (intelligent design) teori som hevder at jorden inneholder en rekke finstemte, designede faktorer som gjør at kloden er et passende sted for komplisert liv. Argumentene presentert i teorien er ekstremt omdiskutert i det vitenskapelige miljøet.

En rekke forskere og filosofer involvert med The Privileged Planet hevder at jordkloden best kan sammenlignes med et helt vanlig støvkorn i drift, uten hensikt eller betydning, i et stort kosmisk hav. Selv om nyere astronomisk forskning har motbevist disse holdninger er det fortsatt et miljø av forskere som holder fast i disse synspunktene. Det eneste alle forskere og miljøer er enig om, uansett hvilken teori de stiller seg bak, er at vårt univers gir oss de aller beste muligheter til å finne vitenskapelige svar på vår eksistens og skapelse. Spørsmålet man så langt ikke har klart å besvare er; hvordan kom alt til å være? Var det Gud, tilfeldigheter eller er det en intelligent identitet som står bak det hele?

The Privileged Planet

Teorien bak The Privileged Planet stammer fra boken og filmen med samme tittel, skrevet av blant annet Jay Richards og Guillermo Gonzalez i 2002. Richards og Gonzalez presenterer sin hypotese om at jordkloden ble skapt for å tillate intelligent liv og vitenskapelig forskning. The Privileged Planet omfatter intervjuer med både lærde og forskere som har studert opprinnelsen og de fysiske egenskapene til universet og jordkloden. Filmen bruker omfattende dataanimasjon for å forklare oppbyggingen og driften av Melkeveien, sorte hull, solformørkelser, planeter, magnetiske felt og vårt eget solsystem. En spesielt interessant animasjon i filmen er reisen fra jordkloden til kanten av universet. Skaperne bak teorien og filmen går langt i å avskrive de aller fleste teorier som er mer allment godkjent av vitenskapsmiljøet og verden forøvrig. Selv om filmen og teorien er kontroversiell, kan man ikke benekte at personene bak har både utdannelse og erfaring på sin side.

Guillermo Gonzalez

Guillermo Gonzalez er førsteamanuensis i fysikk ved Grove City College i USA. Han besitter en Ph.D. i astronomi fra University of Washington. Han har også gjort en post.doc ved University of Texas/Austin og ved University of Washington. Gonzales` forskning er til tider ekstremt omdiskutert, men arbeidet har mottatt stipend, tilskudd og utmerkelser fra institusjoner som NASA, University of Washington, the Templeton Foundation, Sigma Xi og National Science Foundation.

Jay Richards

Jay Richards er Senior Fellow of Discovery Institute og redaktør ved American Enterprise Institute. Han har en bachelorgrad med hovedfag i statsvitenskap og religion, en M.Div, en Th.M. og en doktorgrad i filosofi og teologi fra Princeton. Richards har skrevet en rekke ulike vitenskapelige artikler, bøker og essays innen et bredt spekter av fag. Richards er også produsent av flere dokumentarer, filmer og serier, blant annet The Privileged Planet.

Robin Collins

Robin Collins er professor i filosofi ved Messias College. Han har en doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Notre Dame og studerte filosofi, fysikk og avansert matematikk ved Washington State University. Han har fremmet sitt syn på at universet er finjustert i utallige bøker og rapporter.

Seth Shostak

En senior astronom ved SETI Institute, med doktorgrad fra California Institute of Technology og bachelor i fysikk fra Princeton. Han er en ledende person innen SETI miljøet. Han er også radiovert for programmet “Er vi virkelig alene”, som er et program som har som målsetning å utrydde pseudovitenskapelig forsking på astrologi.

Smithsonian Institute

I 2006 inviterte the Discovery Institute forskere og filosofer til visning av filmen på the Smithsonian Institute. Den planlagte visningen fikk så mye kritikk i media at the Smithsonian Institute trakk seg fra visningen og arrangementet måtte flyttes til et mer passende sted.

Selv om filmen er ekstremt omstridt er den oversatt til flere språk, inkludert tysk, mandarin, kantonesisk, rumensk, japanske, og tsjekkoslovakisk. Ikke overraskende er dette alle land hvor teorien om intelligent design står sterkt.